Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Σπάρτη: Η κοινωνία και το πολίτευμα

Οι Δωριείς κατέλαβαν τη Λακωνία  και ίδρυσαν ένα ισχυρό κράτος με πρωτεύουσα την Σπάρτη.Οι Σπαρτιάτες πήραν την εξουσία στα χέρια τους και μοίρασαν τη γη μεταξύ τους. οι παλιοί κάτοικοι έγιναν δούλοι, είλωτες, που εργάζονταν στα κτήματα. Με το εμπόριο ασχολήθηκαν οι περίοικοι, που κατοικούσαν σε συνοικισμούς γύρω απ' την Σπάρτη.
Το κράτος της Σπάρτης μεγάλωσε, αλλά η ζωή των ανθρώπων παρέμενε η ίδια. Οι νόμοι έγιναν πιο αυστηροί. Πάντα υπήρχε ο φόβος μήπως επαναστατήσουν οι είλωτες, οι οποίοι με τον καιρό είχαν γίνει πιο πολλοί από τους Σπαρτιάτες. Ο λόγος αυτός έκανε τους Σπαρτιάτες να γυμνάζονται καθημερινά και να ασχολούνται με πολεμικά έργα. Έπρεπε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον εχθρό μέσα στην Σπάρτη, αλλά και έξω απ' αυτήν, σε περιοχές που είχαν κατακτήσει.
Η Σπάρτη είχε δυο βασιλιάδες οι οποίοι όμως δεν είχαν μεγάλη εξουσία. Όταν ξεσπούσε πόλεμος γίνονταν αρχηγοί του στρατού. Πιο ισχυροί ήταν οι πέντε έφοροι. Αυτοί διοικούσαν το κράτος.
Τα σοβαρά ζητήματα τα συζητούσαν στην Απέλλα και έπαιρναν τις κατάλληλες αποφάσεις. στη συνέλευση αυτή έπαιρναν μέρος μόνο οι Σπαρτιάτες που ήταν πάνω από τριάντα χρόνων. Εκεί ανακοινώνονταν τα θέματα και οι Σπαρτιάτες έλεγαν την γνώμη τους, αν συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου